söndag, december 02, 2007

Världens sämsta student...
Yeah, that's me. "Vad ska du göra nu?" frågade en av mina kursare i fredags eftermiddag. "Jag ska shoppa!" svarade jag och log stort. Och det skulle jag också, bara kanske inte till den milda grad som jag sedan gjorde...

Det hela slutade med att jag plötsligt insåg, efter mitt slutgiltiga Systemetbesök (man får ju inte vara dum; det tyngsta sist, vet ni...), att jag inte kunde gå en meter till. Och då talar jag inte om ren lathet. Jag ringde en taxi. Trots mina korridorspolares upprörda flämtanden var det helt klart värt det.

Mitt rum skyltar nog aningen med att här bor en julfanatiker. Det hänger silvriga julgranskulor i olika nyanser lite överallt och det finns inte många utrymmen som inte är täckta av glitter. Min orkidé är förvandlad till en tillfällig julgran och i fönstret över den hänger min vackra, nyinskaffade glasstjärna. Dessutom har jag varit kreativ (!) och tillverkat en egen adventsljusstake. Vackert silverfat + 4 stora vita blockljus + mossa + lite vackra halsband = stunning julateralj. Det finns glögg och pepparkakor och i två små matchande skålar finns mandlar + russin och skumtomtar. Som kronan på verket hittade jag en fårskinnsfäll på rea, som nu ligger, fluffig och vit, och förgyller min fåtölj. Hur jag ska kunna plugga mitt i allt det här återstår att se...

Jag har just upptäckt Indiska. Ja, jag vet. Jag är aningen efterbliven. Men vanligtvis brukar jag gå in där en gång om året och titta på en och annan inredningspryl och konstatera att ja, det var ju rätt fint, och sedan gå ut igen. I fredags gick jag inte ut igen; jag gick upp istället. På ovanvåningen. Och köpte en klänning, en tunika, en svart spetstopp, min underbara julstjärna och det fina silverfatet. Makalöst nöjd stiger jag fram till expediten och flämtar någonting om att "Guuud, vilket bra affär!" med uppspärrade ögon. Hon ser förvånat på mig. Ungefär som, ja, jo, vi är ju inte precis nyöppnade, du vet. Men eftersom jag inte kan sluta flina så flinar hon tillbaka istället.

Själv fortsätter jag gatan upp. Uppsala är en bra shoppingstad. Först går man gatan upp och hittar allt man vill köpa. Sedan andas man och går gatan ner och köper endast det man verkligen känner att man måste köpa. Jag behövde ett par svarta stövlar för att matcha klänningen. Sedan behövde jag ett par matchande handskar och en matchande handväska för att matcha stövlarna. Och sedan hittade jag en oemotståndlig tröja på Esprit och kosta vad det kosta vill, sa någon. I min hjärna. Okej, sa jag. Det blev visst en annan tröja också. Billig. Från Gina. Och sedan bar det av mot Systemet. I min iver glömde jag bort att köpa julskivor. Det kanske var lika bra, det. Tillslut blev det 4 flaskor rödvin, vodka och martini. Taxichauffören log stort. "Ja, det blev lite tungt" sa jag. "Jag ser det" sa han.

En vettig människa hade naturligtvis tänkt efter där någonstans, i mitten, och antingen slutat shoppa eller väntat med återstoden till följande dag. Dessvärre är jag inte alltid särskilt vettig. Det hela slutade i alla fall väl. Jag är mer än nöjd och firar jul som bara den, mitt i grammatiken. Har visserligen ännu inte vågat logga in och studera min kontobalans ännu, men jag ska. Tänker jag. Tror jag. Eller så.

Nåväl. Det var väl det. Trevlig första advent, föresten. Känner någon att ni saknar julstämning så är det bara att komma hit. I'll have you cured in no time.

2 kommentarer:

Kristin sa...

Åh! Jag måste få komma och titta på allt nån gång i veckan! Jag kan ta med hembakade lussebullar som jag och mamma gjorde idag:)
Vi får höras! nu ska jag fortsätta plugga. KRAM!

Lina sa...

Åh. Jag vill.