lördag, mars 28, 2009

Middagseufori


Jag och två tjejer från mina gamla spanskakurser bestämde oss för att gå ut och äta. På seriös restaurant. En lördagskväll. Som fattiga studenter. Och det kan mycket väl vara de mest välspenderade pengarna på mat någonsin. Det är definitivt det godaste jag har ätit hittills i år. Kanske någonsin.

Villa Romana ligger mitt i centrala Uppsala, precis på andra sidan ån från mitt håll räknat. Det är en otroligt mysig, liten italiensk ristorante med ambitionen att påminna kunden om italien med hjälp av bästa tänkbara råvaror.

Så. Vinlistan är dyr. Dyr och avancerad. Vi (läs: jag) hade bestämt oss för ett glas Valpolicella, men då rekommenderade kyparen en specialvariant - en Valipolicella som var så pass kraftig och kryddig att den snarare påminde om Amarone. Vi slog till. Det är det i särklass dyraste glas vin (en dryg deciliter) jag någonsin har druckit, men det, mina vänner, var det värt. Körsbär och körsbärskärnor, kryddor och russin och bara så fantastiskt perfekt. Det är därför jag vill jobba med vin. Punkt.

Och då har jag inte ens kommit till maten än. Jag åt pancettalindad örtfärserad kycklingfilé på en bädd av caesarsallad, toppad med hyvlad parmesan och dressing. Behöver jag nämna att det var fantastiskt? Kycklingen var perfekt. Jag har aldrig skådat en mer perfekt kycklingfilé. Den salmorigliogrillade svärdfisken, serverad med skaldjursrisotto och rostad fänkålssky, smaksatt med apelsin, var tydligen också jättesmarrig.

Efterrätt? Mais oui. Håll i er, nu: Mörk chokladtryffelpaj (!) med espresso-smaksatt mascarpone. Avnjöt jag. Och kära någon, moussen man fick till! Smälte på tungan. Kaffet förhöjde bara upplevelsen ytterligare. Eller för all del, Fridas vaniljfyllda italienska bakverk dränkta i mörk chokladmousse var inte illa de heller. Precis som Kerstins vaniljpannacotta med limoncello-marinerade rårörda bär. Fast min var avgjort kvällens vinnare. Tillsammans med rödvinet, kan tilläggas.

Man måste unna sig sånt här! Man måste! Det är så värt det! Jag är så nöjd att jag med lätta kan leva på havregrynsgröt resten av veckan.

Hur blir man egentligen matrecensent? Jag skulle definitivt kunna tänka mig att springa på restaurant for a living. Villa Romana får en klockren 10:a.

1 kommentar:

Emmz sa...

hihi. Jag blir så glad att du unnar dig! Det ska man göra. Blir helt inspirerad ^ ^
PS. Saknar dig! Puss